Zupa: krem z pieczonych pomidorów

Przygotowanie tej prostej, sycącej zupy pomidorowej wcale nie jest trudne. Co prawda upieczenie warzyw trwa ok. 30 minut, ale pracy przy niej naprawdę niewiele.

Do tego dania pasuje ostry, długo dojrzewający ser żółty, może być parmezan, ale równie dobrze sprawdzi się w tej roli np. Stary Olęder.

Ja podałam krem z pomidorów z ryżem, ale w roli dodatku sprawdziłyby się również grzanki, najlepiej z masłem ziołowym.

Składniki (na 2 porcje)

10 pomidorów (najlepiej malinowych)

1 cebula

1 papryka (słodka lub ostra)

½ szklanki listków bazylii

1 łyżka oliwy

1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego lub mięsnego

½ szklanki tartego ostrego długo dojrzewającego sera

1 szklanka ugotowanego ryżu

Wykonanie:

Pomidory, paprykę i cebulę upiec w temperaturze 180 stopni do miękkości – czyli piec przez ok. 30 minut. Warzywa wystudzić i obrać ze skórki. Zmiksować z dodatkiem bazylii i oliwy. Połączyć  z gorącym bulionem i gotować przez ok. 5 minut. Gorącą zupę podawać z dodatkiem ryżu i startego sera żółtego.

WP_20150814_008

Przepis z cyklu: Warzywa z domowego ogródka. Na zdjęciu kosz warzyw od moich rodziców.

WP_20150811_17_38_20_Pro

I jeszcze Puszysław.

WP_20150501_004

Warzywa psiankowate 2015

Reklamy

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s