Zdrowy obiad w 10 minut: makaron z jajkiem i warzywami

Kiedy naprawdę nie mam czasu lub siły gotować, ale mimo wszystko chcę zjeść coś bardziej pożywnego niż „danie z proszku” przygotowuję makaron z jajkiem i warzywami. To ekspresowa potrawa. Na kuchence gazowej danie da się zrobić w 10 minut, a przecież czasem dłużej zajmuje wybranie fast fooda w sklepie spożywczym, przynajmniej mnie;) Makaron z jajkiem i warzywami sprawdzi się także jako kolacja na ciepło. Wybierzcie dowolne warzywa, z całą pewnością pasuje do tej potrawy mrożony groszek, dynia, szpinak. Na zdjęciu makaron z mieszanką warzyw m.in. z dodatkiem ziemniaków. Makaron i ziemniaki to nietypowe połączenie, ale naprawdę razem smakują dobrze, zwłaszcza połączone sosem jajeczno-śmietanowym. Zachęcam.

makaron

Składniki na 1 porcję:

1 opakowanie mrożonych warzyw (właściwie dowolnych, mieszanych lub jednego rodzaju)

1 szklanka makaronu (dowolnego)

1 jajko

½ szklanki słodkiej śmietany

1 łyżka oleju rzepakowego

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa

1. Ugotować makaron.

2. Podczas gdy makaron się gotuje, na patelni podsmażyć warzywa na maśle.

3. Jajko połączyć ze śmietaną i przyprawami.

4. Makaron i masę jajeczną przełożyć na patelnię, wymieszać.

5. Całość smażyć przez ok. 1 minutę.

Smacznego.

By „Cooking with our Cat”

I jeszcze kot:
kot syberyjski

Dodaj komentarz