Już jutro pierwszy dzień astronomicznej jesieni. Zbliżamy się nieuchronnie do tej części roku, gdy będzie zimno, ciemno i ponuro. W jesienne i zimowe dni warto gotować rozgrzewające zupy, które pomagają dotrwać do kolejnej wiosny. W tej roli świetnie sprawdza się zupa cebulowa na białym winie. Co prawda przygotowanie jej wymaga trochę czasu, ale wcale nie jest skomplikowane, a smak wynagradza oczekiwanie.
Mój przepis na zupę cebulową nie zawiera tradycyjnie dodawanego do niej sera, ale możecie wzbogacić zupę o ten dodatek.
Składniki:
1 kg cebuli (ja użyłam białej czosnkowej, ale żółta tez się nada)
2 duże łyżki masła
1 litr bulionu (tradycyjnie używa się wołowego, ale ja dałam warzywny z dodatkiem płatków drożdżowych)
½ szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej takiego, którego butelkę chętnie skończycie do obiadu)
przyprawy: spora porcja białego pieprzu, majeranek, sól, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Na małym ogniu smażyć posiekaną cebulę na maśle przez ok. 30 minut. Tego procesu nie da się przyśpieszyć – wspaniały lekko słodkawy smak zupy cebulowej pochodzi właśnie z wolno karmelizowanej cebulki. Cebulę dodać do gorącego bulionu i zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i wino i gotować ok. 3 minuty. Podawać ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina. Doskonała propozycja na jesienny wieczór. Smacznego.
By „Cooking with our Cat”