Klops Babci Jadzi

Są takie smaki, które nieodzownie kojarzą nam się z dzieciństwem. Na sam zapach niektórych potraw kubeczki smakowe podskakują z prawdziwy entuzjazmem szkraba, który jakoś gdzieś potem gubimy po drodze. Mam wiele takich smaków sentymentalnych, zaczynając od zerwanej na słońcu działkowej truskawki, przez kanapkę z masłem, sałatą i szynką konserwową, tort z bitą śmietaną mojej mamy… dług by wymieniać. Wśród tych dziecięcych przysmaków poczesne miejsce zajmują także mielone, a wśród nic klops Babci Jadzi – faszerowany jajkami na twardo, marchewką i ogórkami kiszonymi – te ostatnie rzecz jasna domowej roboty. Przepis na ogórki może innym razem, w sezonie ogórkowym;)

Dzisiaj zaś gościnie Babcia Jadzia i jej klops, czy też „Klops” przez duże „K”. Babcia odgraża się, że zostanie sporządzony specjalny modelowy klops do aktualizacji fotografii, na zdjęciu bowiem występuje klops wigilijny, przygotowany w pośpiechu pośród innych przysmaków w tym setek ręcznie lepionych pierogów. Mi się ten klops, chociaż może nie był do końca symetryczny podobał. A jak smakował…

klops

 

Jednym z sekretów tej potrawy jest użycie mięsa wysokiej jakości. Moja Babcia załatwia je nawet dzisiaj „spod lady” od znajomych sklepikarzy, którzy zachowują dla niej najlepsze kawałki. Nigdy nie kupiłaby gotowego mielonego mięsa w supermarkecie.

Nadzienie możecie zmodyfikować – zamiast marchewki i ogórka np. użyć pieczarek. Z podanych składników wychodzą dwa pokaźne klopsy, które smakują wspaniale na ciepło i zimno z pieczywkiem i chrzanem lub ketchupem.

 

Składniki:

1 kilogram łopatki wieprzowej

3 bułki

1 szklanka mleka

6 jajek

2 cebule

100 gramów masła (1/2 kostki)

Pieprz i sól

3 ząbki czosnku

Bułka tarta

2 ugotowane marchewki

4 ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe)

 

Bułki namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Mięso umyć i osuszyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso, bułki odsączone z mleka i cebulę, a także obrany czosnek. Do masy dodać 3 jajka i sól i oraz pieprz. Tak powstałą masę wyrobić rękami (Babcia podkreśla, że ręce wcześniej dokładnie umyć, ot taka Babcia 😉 i uformować z niej dwa prostokąty. 3 jajka ugotować na twardo, ugotować także marchewki. Jajka obrać i przekroić na ćwiartki. Przekroić na ćwiartki także ogórki i marchewkę. W mięsnej masie umieścić nadzienie i zawinąć w klopsy. Obtoczyć w bułce tartej i piec na złoto w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Podawać gorący lub na jeść na zimno do kanapek. Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz