Jeśli skończyliście już dojadać poświąteczne zapasy to pewnie macie teraz ochotę na coś lżejszego. Proponuję przepis na danie proste, lekkie i smaczne – zapiekane pomidory pod kruszonką z bułki tartej i cebulki. Do tego świeża bułeczka i kolacja na ciepło gotowa!
Z podanych składników wychodzą dwie porcje, albo jedna dla bardzo głodnej osoby.
Składniki:
4 pomidory
1 czerwona cebulka
3 ząbki czosnku
Zioła włoskie
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
Bagietka lub inna świeża bułeczka
Wykonanie:
Pomidory pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Drobno pokroić czosnek i cebulę. Posypać pomidory czosnkiem, cebulą przyprawami i bułką tartą. Dodać oliwę. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Podawać z bagietką. Smacznego.