Pomidory zapiekane pod kruszonką

Jeśli skończyliście już dojadać poświąteczne zapasy to pewnie macie teraz ochotę na coś lżejszego. Proponuję przepis na danie proste, lekkie i smaczne – zapiekane pomidory pod kruszonką z bułki tartej i cebulki. Do tego świeża bułeczka i kolacja na ciepło gotowa!

 

Z podanych składników wychodzą dwie porcje, albo jedna dla bardzo głodnej osoby.

zapiekane pomidory

 

Składniki:

4 pomidory

1 czerwona cebulka

3 ząbki czosnku

Zioła włoskie

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki oliwy

Bagietka lub inna świeża bułeczka

 

Wykonanie:

Pomidory pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Drobno pokroić czosnek i cebulę. Posypać pomidory czosnkiem, cebulą przyprawami i bułką tartą. Dodać oliwę. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Podawać z bagietką. Smacznego.

 

 

 

 

Dodaj komentarz