Rok 2015 minął a z nim świąteczne obżarstwo. Pora zacząć realizować noworoczne postanowienia. Ja postanowiłam nie mieć postanowień i przewiduję, że odniosę 100 % sukces 😉
Organizm zmęczony pożeraniem smażonych krokietów i makowców na bogato domaga się teraz lżejszego potraktowania. Wyraźnie sugeruje mi, że jeśli poczęstuję go teraz pizzą w dostawie na telefon, będzie potrafił okazać, że jest ze mnie niezadowolony.
Zaczynam więc noworoczny detoks od przepisu na zupę jarzynową z ryżem na ostro. Z pewnym takim zażenowaniem muszę przyznać, że gdy ją gotowałam pochłonęłam niemal w całości opakowanie słodkich pianek, ale przecież nie można odstawić wszystkich słodyczy na raz, dla organizmu to mógłby być szok;)
Zupa powstała z tego, co akurat znalazłam w lodówce, możecie podejść do wykorzystanych składników w sposób mało sformalizowany. Niech żadne warzywno nie zostanie porzucone w tylnej części lodówki i niech nie usycha samotnie.
Przepis maksymalnie uprościłam – w końcu w Nowy Rok raczej nie chcecie spędzić całego dnia w kuchni. Tym razem nawet nie podsmażała osobno cebulki, zwyczajnie obrałam i pokroiłam warzywa, ugotowałam do miękkości, zmiksowałam i dodałam ryż. Banalnie proste, a sycące i lekkie równocześnie. Nie żałujcie ostrych przypraw, w śnieżne zimne dni sprawdzają się doskonale.
Ta ostra zupa jarzynowa z ryżem to idealna propozycja na jednodaniowy lekki obiad. Danie jest wegańskie i bezglutenowe.
Na zdjęciu zupa w towarzystwie porto. Porto pasuje do wszystkiego;)
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 papryka (znalazłam w lodówce pół żółtej i pół czerwonej, ale możecie użyć innych kombinacji kolorystycznych, tylko zieloną raczej bym odradzała)
2 ziemniaki
3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej soczewicy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki ryżu długoziarnistego basmati
1 łyżka oliwy (użyłam oliwy z ostrą papryką, ale możecie użyć zwykłej i dodać ostrą paprykę)
1 łyżeczka curry
Sól i pieprz
Wykonanie:
Warzywa ugotować do miękkości i zmiksować. Dodać ryż i gotować ok.10 minut. Dodać oliwę i przyprawy. Podawać z kleksem z jogurtu, ewentualnie żółtym serem. Smacznego.
By „Cooking with our Cat”