Bułeczki drożdżowe z płatkami owsianymi

W doktrynie toczą się zacięte spory o to, czy najlepszą rzeczą z rana jest zapach smażonego boczku, świeżo zmielonej kawy, czy właśnie upieczonego drożdżowego pieczywa wypełniający dom. Gdybym musiała wybierać opowiedziałabym się za ostatnią z opcji. Jest coś nieodparcie ciepłego, domowego i niosącego komfort i pociechę w aromacie gorących drożdżowych bułeczek. Zapach drożdżowego pieczywa jest zapachem domu, takiego z reklamy płatków śniadaniowych;)

Bardzo lubię robić wypieki z drożdżowego ciasta. Samo jego wyrabianie jest przyjemnie relaksujące. Potem można podglądać przez szybkę piekarnika, jak nasze bułeczki rosną. W końcu przychodzi chwila, gdy można je wyciągnąć z pieca i zjeść najlepiej jeszcze gorące.

Do wypieku bułeczek użyłam kefiru. Możecie go z powodzeniem zastąpić maślanką, lub jeśli chcecie zrobić bułeczki w wersji wegańskiej wodą. W takim wypadku zamiast miodu użyjcie cukru, najlepiej brązowego. Możecie też zrezygnować z zarodków pszennych, ale z nimi bułeczki są trochę zdrowsze. Białą mąkę można zastąpić taką samą ilością mąki pełnoziarnistej.

Do bułeczek dodałam płatki owsiane. Stanowią nie tylko cenną porcję błonnika, ale też pozwalają przyjąć, że bułeczki liczą się jako porcja owsianki 😉

Bułeczki z poniższego przepisu są bardzo lekkie i delikatne. Są smaczne same, z masłem, ze szklanką mleka i domowymi powidłami śliwkowymi… Ja podałam je z dodatkiem twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Nie idźcie na łatwizną i nie zadawalajcie się sklepowym twarożkiem, przygotowanie samodzielnie serowej pasty do chleba z dodatkiem warzyw zajmuje 5 minut a podnosi i smak i wartości zdrowotne Waszego posiłku.

Jeśli chcecie przygotujcie najpierw zaczyn ciasta drożdżowego. Ja podaję nieco szybszy i łatwiejszy sposób na zrobienie bułeczek, ale jeśli jesteście tradycjonalistami to zajrzyjcie tutaj klik:

http://kotlet.tv/puszyste-buleczki-najlepsze/

bułeczka z twarożkiem

 

Składniki:

½ kg mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)

½ szklanki zarodków pszennych

½ szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)

1 opakowanie drożdży piekarskich

1 łyżeczka soli

1 łyżka miodu

1 szklanka kefiru

½ szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

bułeczki (2).JPG

Wykonanie:

Do suchych składników dodać składniki mokre. Wyrobić drewnianą łyżką, a następnie rękami, aż uzyskamy dość zwarte ciasto. Zagnieść je w kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie wyrobić jeszcze raz i odrywać niewielkie kawałki ciasta. Formować z nich zgrabne bułeczki. Umieścić w formie lub na papierze do pieczenia. Posypać płatkami owsianymi. Piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku aż się zrobią złote. Można przed wstawieniem do piekarnika nasmarować bułki mlekiem, wtedy po upieczeniu będą miały ładniejszy kolor. Jeść na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych dodatków.

Smacznego.

By „Cooking with our Cat”

Dodaj komentarz